Portrét 02. Oľga Džupinková

Hlas Oľgy Džupinkovej môžete poznať z Rádia Express. Okrem práce v rádiu  varí rusínsku kuchyňu a rada sa usmieva. Zisťovali sme, ako vníma štýl, či potrebu udržateľnosti v móde. 

 

Kto je Oli Ďzupinková Vašimi slovami?

Som moderátorka spravodajstva Rádia Expres. Posledné roky som súčasťou rannej šou Hemendex, takže ma môžete počuť každé ráno od pondelka do piatka 6:00-9.00. V rádiu pracujem 12 rokov /v Exprese 9 rokov, predtým Rádio KISS v Košiciach – 3 roky/. Popri tom som pred 2 rokmi spolu s mamou a kamarátom Petrom Šuchtárom vydala trojjazyčnú dizajnovú knihu s rusínskymi receptami – Mamina rusínska kuchyňa. 

 

Kým chcete byť, a ako vám v tom pomáha oblečenie?

Zbožňujem pohodlné oblečenie. Vstávam ráno o 4:00 a posledné čo sa mi chce skoro ráno riešiť je oblečenie. Netrápim sa ani make-upom, to je najväčšia výhoda práce v rádiu. A preto sa chcem pri behaní do štúdia cítiť dobre. Mám rada oblečenie, ktoré môžem kombinovať s teniskami a stále vyzerá elegantne. Nemám rada, keď ma niečo ťahá, alebo je to neforemné. Nie každé pohodlné oblečenie mi sedí. A v tomto momente sa dostávam k Cile. Pretože je voľné, pohodlné a ešte k tomu aj elegantné. 

 

Podľa čoho ste sa rozhodli kúpiť si oblečenie CILA? 

O Cile som sa dozvedela od mojej kamarátky Katky Blaško-Švecovej, ktorá vyrába motýliky a klobúky. Na internete som si vyhliadla pár vecí, ale vedela som, že si ich musím vyskúšať. Na najbližšom trhu v Starej tržnici som tak urobila a hneď prvý košeloid sa mi veľmi páčil a veľmi mi sadol. Hneď som si ho kúpila a na druhý deň som si bola kúpiť tmavomodré košeľové šaty. Presvedčilo ma to, čo vždy: že mi oblečenie od Cily dobre sedelo. A potom som sa viac začala zaujímať o príbeh a všetko s tým spojené. 

 

Čo je pre vás dôležité pri nákupe nového oblečenia?

Je to kombinácia všetkých troch vecí – cena, materiál aj príbeh. Úprimne, mám vo svojej skrini viacero vecí, ktoré stáli vo výpredaji 3 eurá a kúpila som si ich, lebo boli lacné a v danom momente sa mi páčili. Čoraz častejšie som si ale začala uvedomovať nekvalitu oblečenia a začala som sa obzerať po veciach, ktoré by držali tvar aj po niekoľkých praniach. Samozrejme, vnímam problematiku okolo fast fashion vs. slow fashion, takže do popredia sa dostáva aj uvedomelosť a vnímanie ako dané oblečenie a v akých podmienkach vzniká. Ďalšia vec je, som veľký podporovateľ každého dobrého a pekného nápadu. Takže, ak uverím príbehu autora alebo autorky značky, tak ho chcem podporiť. Myslím si, že ako ľudia by sa mali navzájom podporovať a nie predbiehať sa a súťažiť, kto je lepší. Ak to dotyční myslia úprimne, odhadnem to a ostávam verná značke. Najviac kusov oblečenia mám z Cily a Puojdu od Mišky Bednárovej. 

 

Zmenil sa s pribúdajúcim vekom Váš postoj k móde?

Nikdy som nebola typ dievčaťa, ktorý by fičal na najnovších trendoch, ale ako každej žene, páčia sa mi pekné šaty. Bolo skvelé kupovať si z prvých výplat nové šaty. Ale teraz už nakupujem menej, iba keď niečo potrebujem. Najviac sa ale teším, keď si môžem kúpiť nové šaty a zároveň podporiť lokálnu tvorbu. Takže áno, s pribúdajúcim vekom to vnímam inak. Kvalitne a pohodlne. 

 

Vnímate potrebu udržateľnosti v módnom priemysle? Robíte niečo pre to aj vy? 

Vnímam to a z môjho pohľadu, čo sa snažím, je nenakupovať bez premýšľania. Viac podporujem lokálne značky s príbehom. 

 

Ako vnímate štýl?

Podľa mňa nemám špecifický štýl. Keď treba, mám šaty a lodičky, keď netreba, mám na chate oblečenú kombináciu všeličoho. Ale keď sa nad tým teraz zamýšľam, obliekam sa podľa toho, ako sa cítim. Ale napríklad, keď mi bolo ťažko, nosila som ružový kabát. 

 

Čo pre Vás znamená odev?

Čoraz častejšie pre mňa znamená príbeh. Teším sa, ak môžem o nohaviciach, šatách či kimone povedať, kto ho ušil, čo ho reprezentuje a pri akej príležitosti som si ho kúpila. 

 

Ako by ste opísala kapsulový šatník?

Kapsulový šatník vnímam ako určitý počet jednoduchých kusov oblečenia, ktoré sú jednoducho kombinovateľné. Ešte tam nie som, ale pracujem na ňom.

 

Čo vám v živote robí radosť? 

Radosť mi robia dobrí ľudia, ktorí nesúdia a navzájom sa podporujú. Tiež veľa slnka a drink od mojich obľúbených barmanov. 

 

apríl 02, 2021 — Alena Krivá
Kategória: Portréty

Nechajte nám komentár

Poznámka: komentáre musia byť pred publikovaním schválené.