Ako predĺžiť život oblečeniu

V tomto blogu sa pozrieme na tipy a postupy ktoré predĺžia život vášmu šatníku. Ak by sme sa na to pozerali od základu, elementárna znalosť materiálov a látok, ich vlastností a kvality pomôže už pri zostavení šatníka - aby bol funkčný nie len na nosenie, ale i údržbu. Štruktúra látok hrá veľmi dôležitú úlohu predovšetkým ak máte „malý“ šatník. Preto už pri kúpe vyberajte kvalitné materiály a všímajte si vypracovanie.

Vyberajte rozumne

V otázke uhlíkovej stopy prírodných a syntetických materiálov je voľba jasná. Vyhrávajú syntetické materiály, avšak v otázke životnosti a kvality sa dá polemizovať. Oleje z našej pokožky rozkladajú syntetické látky vyrobené na ropnej báze: umelý hodváb (rayon,) nylon, akryl a polyester. Syntetické látky sú pre človeka stále nové a zatiaľ len spoznávame účinky ich nosenia na ľudský organizmus. Napríklad akryl je látka spôsobujúca rakovinu a v oblečení ju najčastejšie nájdete ako náhradu za vlnu. Prírodné materiály ako vlna, hodváb, bavlna, ľan, konope sú vysoko absorbujúce, teda aj priedušné a pohodlnejšie na nosenie.

Vyberajte si materiály, ktoré sú husto tkané a pevné a dokážu sa vrátiť naspať do pôvodného tvaru. Priesvitné látky a riedko štrikované pleteniny nemajú až takú dlhú životnosť. Rovnako na životnosť látky vyplýva štruktúra, teda čím hladšia, tým odolnejšia. Pri výbere vlny a výrobkov z nej prihliadajte na koncové použitie. Kvalitná vlna by nemala škrabať.

Ďalší dôležitý aspekt je samotné vypracovanie a ušitie odevu. Švy by mali byť pevné, nemali byť ťahať, nemali by v nich byť vidieť nite. Gombíky musia byť pevne našité a dierky by mali byť detailne vypracované bez trčiacich nití. Pre mňa sú trčiace nite „červená vlajka“, že produkt nebol dostatočné skontrolovaný pri výrobe.

 

Správna starostlivosť

Oblečenie a spodnú bielizeň je dobré nechať odležať aspoň 24 hodín, kým si ho znova oblečiete. Vyvetrajte a vytraste odev po každom nosení. Pokiaľ je oblečenie špinavé iba na malom mieste, zvoľte lokálne vyčistenie škvrny vlhkou handričkou pred praním. Príliš častým praním skracujete životnosť odevu a plytváte vodou, energiou a chemickými prostriedkami. Naopak ak je odev silne znečistený je lepšie ho ihneď vyprať v práčke ako nechať znečistenie alebo škvrnu zaschnúť. Na jej odstránenie bude potrebné vynaložiť oveľa viac energie a určite aj čistiacich prostriedkov.

V minulosti bolo bežné chrániť si svoje šaty spodničkou alebo jednoduchými šatami na ramienka. Ani si neuvedomujeme, že oleje z našej pokožky či vlasov prispievajú k degradácií látok, predovšetkým syntetických. Do šiat šitých na  mieru sa dokonca vkladali chrániče proti poteniu, aby predišli fľakom v podpazuší. Dnes už nie je úplne bežné nosiť spodničky, hodvábne „slip-on“ šaty sa nosia ako samostatný odev.

Jemné oblečenie, hodvábne šatky a spodné prádlo preperte v rukách s použitím olivového mydla ihneď po vyzlečení. Na sanitáciu môžete pri oplachovaní pridať trošku octu. Následne jemne osušte uterákom a nechajte voľne sušiť vo vodorovnej polohe. Ponechá si svoj tvar a vydrží dlhšie ako keby ho silne žmýkate a sušíte v sušičke či zavesené.

Ak nosíte klobúky, tie je dobré pravidelne vyčesať a osviežiť postriekaním octu alebo vodky. Škvrny čistite jemným mydlom a vlhkou handričkou. Pri topánkach platí to isté ako oblečení, a teda nechajte ich medzi noseniami vyvetrať. Starostlivosť o topánky je veľmi jednoduchá a ide to i bez chémie. Teda ak vychádzam z toho, že vlastníte kožené topánky. Pomocou kombinácie včelieho vosku s pár kvapkami olivového oleja si na topánkach vytvoríte vode odolnú vrstvu. Na topánky používajte handričku, napríklad ľanovú, ktorá nepúšťa vlákna. Zápach z topánok viete odstrániť pomocou sódy bikarbóny ktorú na noc nasypete do topánky a necháte pôsobiť. Môžete tiež použiť handričku namočenú v octe pričom následne necháte topánky vyschnúť a ošetríte kvapkou olivového oleja. Topánky z brúsenej kože môžete vyčistiť roztokom vody a bieleho octu v pomere 1:1 a jemnou kefkou s prírodnými štetinami. Na odstránenie fľakov vám pomôže obyčajný chleba.  

 

Sezónne skladovanie

Keďže žijeme v podnebí, kde sa nám striedajú ročné obdobia je už samozrejmosťou, že odkladáme sezónne oblečenie do úložných priestorov. Má to za následok, že veci nám dlhšie vydržia pretože ich nenosíme celoročne. No a občas aj zabudneme čo všetko sme odložili. O to príjemnejšie je, keď veci opäť rozbalíte a zistíte, že vlastníte veľa krásnych kúskov.

Predĺžiť životnosť vecí vám pomôže aj vhodné skladovanie v šatníku. Pravidelne vetrajte úložné priestory a uistite sa, že všetko čo ukladáte do skrine je perfektne suché. Na vešiaku sa snažte mať priestor medzi jednotlivými vešiakmi, aby ste predišli krčeniu vecí a opätovného žehleniu. Rovnako dôležité sú vešiaky. Použitím tvarovaných drevených vešiakov predídete k namáhaniu látky a švov. Ak je odev príliš ťažký, môžete dovnútra prišiť pomocnými stehmi pútka na zavesenie, ktoré pomôžu rozložiť váhu. Ak zvyknete nosiť veci do čistiarne odevov, vždy ich doma vyberte z plastových obalov, pretože spôsobujú žltnutie odevov a tiež podporujú tvorbu plesní. Pri dlhodobom skladovaní siahnite po nefarbených či bielych textilných obaloch napr. z mušelínu, prípadne môžete recyklovať staré bavlnené a ľanové plachty a ušiť si vlastné obaly. Oblečenie, ktoré je pletené ako svetre, pulóvre, šaty či kardigány vždy poskladajte. Vešaním dochádza k vyťahovaniu a strate ich tvaru.

Topánky pre skladovaním vždy očistite, osušte, vypchajte hodvábnym papierom a vložte do bavlneného obalu a krabice. Na ich skladovanie nikdy nepoužívajte plastové obaly. Kabelky sa taktiež snažte skladovať v mušelínovom obale po celý čas používania. Drobné prachové častice totiž môžu poškodiť povrch kože. Na sezónne skladovanie ich vypchajte papierom, zvyšnými látkami, šatkami či ponožkami, aby si zachovali svoj tvar.

Ilustračná foto od Annie Spratt

júl 01, 2021 — Alena Krivá
Kategória: Slow life

Nechajte nám komentár

Poznámka: komentáre musia byť pred publikovaním schválené.