Portrét 03. Zita Kakalejčíková

V ďalšom blogu o Cila ženách sme dali otázky našej zákazníčke a vášnivej cyklistke Zite Kakalejčíkovej.

Ako by ste sa charakterizovala?

Žena v pohybe. Milujem bicyklovanie, dobrú kávu hlavne ten pocit, rituál pitia kávy ráno, po dobrej jazde či ako moment zastavenia v rýchlom svete okolo. Zbožňujem cestovanie, mojou srdcovkou je Taliansko, spôsob a prístup k životu, jedlo, história, príroda. Nedokážem tolerovať nespravodlivosť a nerovnosť preto som presvedčená feministka a verím v rovnosť.

 

Ako Vám odev pomáha stať sa tým kým chcete?

Odev, ktorý nosím je pre mňa prostriedkom vyjadrovania samej seba, ako keby taký malý náznak svetu, kto som. Zbožňujem pocit slobody a voľnosti a tak sa chcem cítiť aj vo svojom oblečení. Milujem prírodné materiály, voľné oblečenie, najradšej mám také kúsky, ktoré sa dajú použiť na milión rôznych príležitostí. Oblečenie, ktoré vlastním zbožňujem a mám k nemu vzťah, nie úplne rada ho požičiavam ak áno tŕpnem čo sa s ním stane. Na druhej strane ak mi nejaký kúsok nerobí radosť veľmi rada ho posuniem ďalej, darujem.

 

Aký je Váš príbeh s Cilou?

Cilu som objavila náhodou, jedného dňa v Starej Tržnici na Sashe akcii. Zo zvedavosti som si vyskúšala jedny ľanové šaty a sadli ako uliate, v momente som sa zaľúbila. Boli všetko čo mám rada, vzdušné, voľné, ku krku (to je moja úchylka-výstrihy nedávam) a z prírodného materiálu plus keď som sa dozvedela, že sú zo zbytkovej látky, potešila som sa ešte viac. O mesiac som si kúpila ešte jedny šaty, bez rukávov z bavlny. Tieto šaty nosím nonstop celé leto. Keď videla moja mamina tie ľanové tak sa do nich zaľúbila, že ich musela mať aj ona. Tiež ich nosí nonstop. Chodievame spolu každý rok na dovolenku, väčšinou na spoznávaciu, túlame sa spolu po talianskych mestečkách a Cila šaty nesmú chýbať.

 

Čo je pre vás dôležité pri nákupe nového oblečenia? 

Najdôležitejšia otázka pre mňa je, či ten kúsok naozaj potrebujem a či ho využijem. Nenakupujem v reťazcoch, iba u lokálnych značiek alebo second handoch. A snažím sa kupovať u ekologických značiek. Materiál zohráva obrovskú úlohu, snažím sa vyberať oblečenie len z čisto prírodných materiálov, milujem ľan, bavlnu, vlnu. Takisto farba a kombinovateľnosť zohráva úlohu, mám rada pastelové farby, neutrálne ako béžová, sivá, biela, čierna ,modrá. Dajú sa pekne kombinovať a raz za čas k tomu šupnem nejaký pestrejší kúsok.

 

Ako sa časom menil Váš postoj k móde?

Pred tým som nakupovala v klasických reťazcoch v obchodných centrách - to bol pre mňa top. Niekoľko rokov dozadu som videla dokument The True Cost a to bol pre mňa obrovský míľnik. Povedala som si, že v týchto reťazcoch už nekúpim ani ponožku. Zo začiatku to bolo ťažšie ale radšej kúpim menej oblečenia , kvalitného, od značiek, ktoré si to zaslúžia a rada za to dám viac peňazí, pretože viem, že mi ten kúsok výdrži naozaj aj celý život. Takisto som zistila, že vôbec nepotrebujem veľa oblečenia a najnovšie trendy, lebo aj tak stále nosím dokola zopár vecí. A paradoxne sa cítim s málo vecami šťastnejšia.

 

Vnímate potrebu udržateľnosti v módnom priemysle? Robíte niečo pre to aj vy? 

Áno vnímam, viem, že módny priemysel znečisťuje viac ako ropný priemysel, ročne sa vyhadzujú tony nikdy neoblečeného oblečenia, kvôli farbeniu látok sa znečisťuje voda, ktorú potom lokálni ľudia používajú a majú z toho rôzne smrteľné ochorenia. Viem, že sú obrovské nadnárodne firmy, ktoré modifikujú bavlnu tak aby veľmi rýchlo rástla, majú na ňu monopol. Zašlo to tak ďaleko, že donútia lokálnych farmárov používať len tu ich, veľa z nich to zruinuje a sú preukázané spojitosti s početnými samovraždami. Ani nehovorím o podmienkach, v ktorých robia tkáčky, vačšinou sú to ženy, ktoré robia nehumánne hodiny, za smiešny plat, ďaleko od svojej rodiny. Robím pre neziskovú organizáciu a téma neprávia, znečisťovania a porušovania ľudských práv sa ma veľmi dotýka. Nehovorím, že zachraňujem svet, za každým keď si niečo nekúpim vo veľkých reťazcoch, ale myslím si, že my konzumenti vieme ovplyvniť ako sa veľké firmy budú správať, keďže sme kúpna sila. Vidno, že aj veľké značky si začali všímať, že ľuďom záleží na udržateľnosti, ale treba si dať pozor na tzv. greenwashing, keď to na prvý pohľad vyzerá, že predávajú bio, eko, udržateľné oblečenie, ale väčšinou to je len šikovne obalené do zelené to isté ich klasické oblečenie.

 

Aký je Váš pohľad na kapsulový šatník?

Kapsulový šatník je pre mňa šatník, s takými kúskami, ktoré sú všetky spolu kombinovateľné farbami, štýlom a využitím, na všetky pre vás potrebné príležitosti. Nemusí to byť vôbec veľa kúskov, hlavne by mali byť kvalitné a nadčasové, aby vydržali dlho a stále vyzerali na vás dobre.

 

Čo vám v živote robí radosť?

Milujem cestné bicyklovanie, to zaberá asi najviac môjho voľného času. Dáva mi to úžasný pocit slobody, a je to šport, ktorý viem robiť sama alebo s priateľom alebo so skupinkou ďalších ľudí. Spoznala som cez to plno skvelých ľudí, ktorí sú teraz mojimi priateľmi a priateľkami. Som súčasťou ženského amatérskeho cyklistického klubu- Jazdím Čiernu Stredu. Robíme pravidelné jazdy pre ženy cyklistky každú stredu. Kombinuje to u mňa vášeň pre bicyklovanie a ženskú emancipáciu. Milujem ženské kolektívy, tieto jazdy mi dodávajú obrovskú dávku inšpirácie a energie. 

 

júl 13, 2021 — Alena Krivá
Kategória: Portréty

Nechajte nám komentár

Poznámka: komentáre musia byť pred publikovaním schválené.